Bejelentés


Az én sportom POWER az erő veled van!!!

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

AZ ERŐEMELÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI


 


1.                    (a)     A Nemzetközi Erőemelő Szövetség (International Powerlifting Federation /IPF/) elismeri az összes erőemelő eredményt, melyeket bármely versenyen az  IPF versenyszabályzata szerint az alábbi sorrendben végrehajtva értek el.


 


A. Guggolás   B.Fekvenyomás   C. Felhúzás   D. Összesített eredmény


 


(b)       A verseny nem, testsúly és életkor szerint csoportokba osztott versenyzők között zajlik. A Férfi és Női Nyí1t Bajnokságokon indulhat bármely versenyző, aki betöltötte 14. életévét.


 


(c)        A szabályok a versenyek minden szintjére érvényesek, legyen az Helyi, Osztott, Nemzeti, Világ, Területi, Nemzetközi vagy bármilyen verseny, melyet az IPF szabályai szerint rendeznek.


 


(d)       Minden versenyzőnek minden fogásnemben három kísérlete van. A kivételes esetek a szabálykönyv megfelelő fejezetében vannak részletezve.


Minden fogásnemből a versenyző legjobb eredményei számítanak bele a versenyző összesített eredményébe. nem számít bele a csúcskísérlet esetén létező negyedik kísérlet.


Egy súlycsoport győztese az a versenyző lesz, aki a legmagasabb összesített eredményt éri el. A többieket csökkenő eredménysorrend szerint helyezik. Az a versenyző, aki nem ér el összesített eredményt, kiesik a versenyből. Ha két vagy több versenyző azonos eredményt ér el, a könnyebb testsúlysúlyú versenyző megelőzi a nehezebbet.


 


2.                    Az IPF a tagszövetségekkel egyetértésben a következő világbajnokságokat rendezi meg és engedélyezi:


 


Férfi Nyílt Világbajnokságok


Női   Nyílt Világbajnokságok


Férfi és Női Ifjúsági  Világbajnokságok


Férfi és Női Junior    Világbajnokságok


Férfi és Női Master`s Világbajnokságok


Férfi és Női Nyílt Fekvenyomó Világbajnokságok


Férfi és Női Master`s Fekvenyomó Világbajnokságok


 


3.                    Az IPF elismeri és nyilvántartja a világcsúcsokat az alábbi felsorolt kategóriákban: minden fogásnemben !


 


Korosztályok


 


Férfi -Felnőtt :             14. életév betöltésének napjátó1, nincs korhatár megkötés.


Ifi:                                 14. életév betöltésének napjátó1, és még a 18. életév betöltésének egész évében.


Junior:                           19. életév betöltése évének 1. napjátó1, és még a 23. életév betöltésének egész évében


Master: I:           40. életév betöltésének napjátó1, a   50. életévig bezárólag


II:           50. életév betöltésének napjátó1, az 60. életévig bezárólag


III:         60. életév betöltésének napjátó1, felső korhatár nélkül


 


Női -Felnőtt :               14. életév betöltésének napjátó1, nincs korhatár megkötés.


Ifi:                      14. életév betöltésének napjátó1, és még a 18. életév betöltésének egész évében.


Junior:               19 .életév betöltése évének 1. napjátó1, és még a 23 .életév betöltésének egész évében


Master: I:           40. életév betöltésének napjátó1, a 50. életévig bezárólag


II:           50. életév betöltésének napjátó1, felső korhatár nélkül


 


A versenyszerű erőemelés nem engedélyezhető a 14. életév betöltése előtt. Mindig a verseny napján elért alsó korhatár számít. A versenyző egész évben lfi, illetve Junior korcsoportban maradhat, amelyben az említett felső határt eléri. Master`s kategóriában a korosztályt mindig a születési dátum határozza meg.


 


 


 


 


4.                    Súlycsoportok


 


A helyezést minden korcsoport esetében az emelő összesített eredménye határozza meg az erőemelés általános szabályainak megfelelően.


A korcsoportokat és azok további felosztását az adott Nemzeti Szövetség belátása szerint módosíthatja országos szintű versenyekre.


 


Férfiak:


 


    52.0 kg :   52.00 kg-ig


    56.0 kg :   52.01 kg -  56.00 kg


    60.0 kg :   56.01 kg -  60.00 kg


    67.5 kg :   60.01 kg -  67.50 kg


    75.0 kg :   67.50 kg -  75.00 kg


    82.5 kg :   75.01 kg -  82.50 kg


    90.0 kg :   82.50 kg -  90.00 kg


  100.0 kg :   90.01 kg -100.00 kg


  110.0 kg : 100.00 kg -110.00 kg


  125.0 kg : 110.01 kg -125.00 kg


+125.0 kg : 125.01 kg  felett
  Nők:


 


  44.0 kg : 44.00 kg-ig


  48.0 kg : 44.01 kg -48.00 kg


  52.0 kg : 48.01 kg -52.00 kg


  56.0 kg : 52.01 kg -56.00 kg


  60.0 kg : 56.01 kg -60.00 kg


  67.5 kg : 60.01 kg -67.50 kg


  75.0 kg : 67.50 kg -75.00 kg


  82.5 kg : 75.01 kg -82.50 kg


  90.0 kg : 82.50 kg -90.00 kg


+90.0 kg : 90.01 kg felett.


 


5.                    Minden ország férfiak esetében legfeljebb 11, a 11 súlycsoportba tartozó versenyzőt nevezhet, és nők esetében legfeljebb 10, a 10 súlycsoportba tartozó versenyzőt. Egy országból, egy súlycsoporton belül nem indulhat kettőnél több versenyző.


Minden ország két tartalékversenyzőt indíthat, illetve nevezhet. Ezek a versenyzők az adott kategória    mérlegelése előtt bármikor becserélhetőek. Őket a Technikai Bizottságnál kell jelölni.


6.                    Minden ország köteles egy csapatnevezést leadni az erre kijelölt tisztségviselő részére, az IPF főtitkárának vagy a Területi főtitkárnak és a verseny igazgatójának, főrendezőjének a bajnokság kezdete előtt legalább 21 nappal, melyben feltünteti a versenyzők nevét, súlycsoportját és a legjobb összesített nemzeti vagy nemzetközi eredményét, melyet az utóbbi 12 hónapban ért el. Szükséges még annak a versenynek az időpontja és megnevezése, ahol a versenyző ezt az eredményt elérte. Ebben a névjegyzékben kell feltüntetni a tartalék versenyzők nevét és súlycsoportját, valamint a legjobb összesített eredményt is.         Ezen szabály megsértése


7.                      az elkövető csapat kizárását vonhatja maga után. Amíg az emelő az IPF vagy a Területi Szövetség által kiadott felfüggesztés alatt áll, úgy nem nevezhet / minősíthet Világ, Nemzeti vagy Területi Bajnokságra.


8.                    Pontszámok a következők minden világ-, európai és területi bajnokságokon: az első 9 helyezés sorrendje szerint: 12, 9, 8, 7 , 6, 5, 4, 3, 2 pont minden testsúly-kategóriában. Ezen felül minden versenyző, aki elér összesített eredményt, 1 pontot kap. Nemzeti bajnokságok esetén, az egyes országok saját felelősségükre más pontozást is alkalmazhatnak.


9.                    Minden nemzetközi versenyen a csapatversenybe országonként csak a hat legjobb helyezést elért versenyző pontjai számítanak bele. Döntetlen esetén lásd a 11. pontot.


10.                Minden résztvevő ország, amely már több mint három éve tagja a nemzetközi szövetségnek, köteles a világbajnokságokra legalább egy nemzetközi bírót delegálni a küldöttséggel. Ha ez a bíró nincs jelen, vagy jelen van, de nem bíráskodik, és a zsűriben sem tevékenykedik, akkor a csapatversenybe csak a négy legjobb versenyző eredménye számítható bele.


11.                Csapatversenyben díjazás csak az első három helyezett csapatnak adható. Ha holtverseny alakul ki országok, válogatottak vagy csapatok között, helyezés tekintetében az első helyezések nagyobb száma dönt. Ha az első helyezések száma megegyezik, a második helyezések száma dönt és így tovább, egészen a még pontszerző, hatodik helyezettig.


12.                Minden IPF bajnokságon a Wilks formula szerint kell a „Bajnokok Bajnoka” – díjat adományozni a legeredményesebb versenyzőnek.


13.                Világbajnokságokon érmek kerülnek kiosztásra az első, második és harmadik helyezett számára minden kategóriában, az összesített eredmény alapján. A medálok mellett az egyéni guggolás, fekvenyomás és felhúzás számokban, minden kategóriákban oklevél jár az első, második és harmadik helyezett számára. Ahhoz, hogy a versenyző a díjat megkaphassa, összesített eredménnyel kell rendelkeznie, melybe a negyedik kísérlet nem számít bele. Két azonos súlyt emelő versenyző esetén a könnyebb testsúlyú versenyző számít győztesnek. Bármilyen okból történő újra mérlegelést nem az egyéni kísérletek után, hanem az adott súlycsoport versenye után kell elvégezni. További díjak osztása a rendező ország szokásaitól függ, ezek nem Wilks-szabály szerint kerülnek kiosztásra, hanem a ténylegeses felemelt súlyok alapján.


 


VERSENYESZKÖZÖK ÉS MEGHATÁROZÁSUK


 


A dobogó

 


Minden gyakorlatot a következő méretű dobogón kell végezni: alapterület: minimum 2.5 x 2.5 méter, maximum 4.00 x 4.00 méter. A dobogó felülete sima, szilárd, csúszásmentes és emelt legyen, vastagsága a felfekvési felülettől legfeljebb 10 cm lehet. A versenydobogó felületét csúszásgátló, biztonságos, érdes borítással lehet ellátni. Laza gumiszőnyegek vagy más, hasonló anyagok használata nem engedélyezett. Továbbá tilos a dobogó felületét bevonni, vagy kezelni más nem engedélyezett anyagokkal. Egyéb csúszásgátló anyagokat kiegészítésként be lehet építeni a dobogóba vagy annak felületébe, amennyiben az nem veszélyes (pl. mikor az emelő a rudat ledobja, a rúd ugrál és így az veszélyeztetheti a versenyzőt), melyet azonban a Technikai Bizottságnak, Zsűrinek vagy a bíróknak jóvá kell hagyniuk. Ha egy versenyző nem éri el a guggolásnál a súlyzórudat, engedélyezhető, hogy a dobogó felületére rátétek legyenek helyezve.


 


Súlyzórudak és súlyzótárcsák

 


Minden versenyen, melyeket az IPF szabályai szerint rendeznek, csak tárcsás súlyzók használhatók. Az előírásoknak nem megfelelő súlyzórudak és súlyzótárcsák használata érvénytelenné teszi a versenyt, valamint az azon elért csúcsokat. Minden versenyen és minden gyakorlatnál csak olyan súlyzórudakat és súlyzótárcsákat lehet használni, melyek megfelelnek jelen szabályzat előírásainak. A súlyzórudat verseny közben nem szabad kicserélni, hacsak el nem görbült, vagy másképpen nem károsodott, amit a Technikai Bizottságnak, Zsűrinek vagy a versenybíróknak kell megállapítani. A súlyzórúd nem lehet krómozva a recézett felületen. Csak az IPF által elfogadott súlyzótárcsák és rudak használhatóak a Világbajnokságokon.


 


(a)    A súlyzórúd legyen egyenes és jól felérdesített, hornyolt. Méretei a következők legyenek:


 


1. Teljes hosszúsága legfeljebb 2.2 méter .


2. A karmantyúk közötti távolság legalább 1.31 m, legfeljebb 1.32 rn.


3. A rúd átmérője legalább 28 mm, legfeljebb 29 mm.


4. A súlyrögzítőkkel ellátott súlyzórúd súlya 25 kg.


5. A tárcsafelfűző hüvelyek átmérője legalább 50 mm, legfeljebb 52 mm.


6. A súlyzórúdon legyenek jelölések vagy tapaszok, amik jó1 láthatóan jelölik a köztük lévő 81 cm-es    távolságot.


 


(b ) Súlyzótárcsákkal szembeni követelmények


 


A versenyen használt minden súlyzótárcsa súlyeltérése a felirathoz képest 0.25 % vagy 10 gramm lehet.


 

Súlyfeliratmaximumminimum50,0000 50,1250 49,8750 25,0000 25,0625 24,9375 20,0000 20,0500 19,9500 15,0000 15,0375 14,9625


Képgaléria


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő